Waarom 50% van de financieringsaanvragen wordt afgewezen (en hoe u dit voorkomt)

Volgens officiële cijfers wordt ongeveer 50% van alle ingediende financieringsaanvragen afgekeurd – uit ervaring weten we dat het aantal afwijzingen veel hoger ligt. In veel gevallen gaat het niet om slechte plannen; maar ook in de basis kansrijke plannen worden door financiers afgewezen. Hoe vergroot u de kans dat uw financieringsaanvraag wel wordt goedgekeurd?

Een goede voorbereiding voor de financieringsaanvraag blijkt bij elke aanvraag van levensbelang. Een aantal praktische, slimme tips om uw slagingskans van een financieringsaanvraag te verhogen.

 Zorg voor een goed ondernemingsplan
Het ondernemingsplan moet staan als een huis. Financierders die met u om tafel gaan zijn in basis daarin geïnteresseerd. Zorg dat u alle ins and outs daarvan weet, alles kunt onderbouwen en alle risico’s kent op het gebied van productie, leveranciers en personeel.

Open kaart spelen
Wees eerlijk of u een faillissement heeft gehad of een negatieve BKR-registratie heeft.  Feiten als deze komen altijd uit: het faillissementsregister is openbaar en elke financier raadpleegt het BKR. Vertel hoe u in de situaties verzeild bent geraakt en vooral wat u ervan hebt geleerd. Dat vergroot uw kans!

Weet alles over de cijfers
Het staat slecht als u bijvoorbeeld niet weet hoeveel omzet u tot dusver heeft gemaakt en als u opvallende zaken uit de cijfers niet kunt verklaren. Indien u op kritische vragen over uw cijfers geen goed antwoord kunt geven, laat u zien dat het u ontbreekt aan inzicht in uw financiële gang van zaken. 

Vind de juiste financier
Ondernemers gaan vaak naar de lokale bank voor hun financieringsaanvraag. Wellicht een logische stap, maar wel één die afhangt van de hoogte van de financieringsvraag, waar u de financiering voor nodig heeft, en wat de status van uw bedrijf is (startend, snel groeiend, B2C of B2B). Deze factoren kunnen ertoe bijdragen dat u wellicht uw verzoek bij een andere financier kunt onderbrengen.

Verdiep u daarom vooraf zowel in uw bank als in het verdere aanbod van financiers, zoals factoringbedrijven, leasemaatschappijen, crowdfundingplatformen, fintechbedrijven en informal investors. 

Tot slot is er een combinatie van financieringsvormen mogelijk. Dit gebeurd vaker dan u denkt!

De bovenstaande tips kunnen u een goed eind op weg helpen richting een succesvolle financieringsaanvraag. Twijfelt u of u voldoende bent voorbereid? U laten begeleiden bij een financieringsaanvraag voor uw onderneming kan dan een slimme keuze zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op als u hier vragen over heeft.